×

Megjegyzés

Lack of access rights - File 'http:/www.mobilmerleg.hu/images/stories/virtuemart/product/3a_1a_rcs_h_nk5.jpg'

Lack of access rights - File 'http:/www.mobilmerleg.hu/images/termek-kepek/akciok/Byron1.jpg'

Lack of access rights - File 'http:/www.mobilmerleg.hu/images/termek-kepek/akciok/Byron2.jpg'

Lack of access rights - File 'http:/www.mobilmerleg.hu/images/termek-kepek/akciok/display.jpg'

Lack of access rights - File 'http:/www.mobilmerleg.hu/images/termek-kepek/akciok/OXBO1.jpg'

Lack of access rights - File 'http:/www.mobilmerleg.hu/images/termek-kepek/akciok/OXBO2.jpg'

RAVAS-SafeLoad

Tömeg és stabilitás kijelző műszer targoncákra

Ravas SafeloadELŐNYEI

  • Figyelmeztet borulás vagy a villák túlterhelése elkerülése érdekében
  • Biztosítja a rakomány tömegének és helyzetétének az ellenőrzését
  • Érzékeli a tömeget, a terhelt raklap tömegközéppontját és a villaoszlop dőlésszögét
  • ƒBármilyen emelő targoncára felszerelhető
  • Hangjelző és LED fényes figyelmeztető jelzést ad túlterhelés esetén
  • Adatgyűjtő funkció

RAVAS-Safeload adatlap »

Kérjen ajánlatot!

Miért és hol alkalmazzunk mobil mérlegeket - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Mobil mérlegek: miért  és hol alkalmazzuk ezeket a korszerű eszközöket?

Nyomtatható verzió

Rendelkezik-e már valamilyen mobil mérleggel? Kihasználja-e az abban rejlő gazdasági előnyöket? Ismeri-e a teljes választékot? Netán nem is tudja, hogy léteznek ezen eszközök?

A következőkben a mobil mérlegek gyűjtőfogalmába tartozó eszközök rövid, felsorolásszerű ismertetését követően   néhány példával illusztráljuk a mobil mérlegek - mindenekelőtt  a mérleges raklapemelők és a targoncamérlegek - felhasználhatóságát, és bemutatjuk, hogyan térülhet meg az ezen korszerű eszközökre fordított beruházás. Megtakarítás kíszámítása konkrét példákkal>>

 

Mit értünk mobil mérlegek alatt?

A hagyományos, helyhezkötött mérlegekkel szemben  a mobil mérlegek esetében a mérleg - ami egyben szállítóeszköz is -  "megy"  a mérlegelendő áruhoz. Ezek a mérlegek a mérlegelési feladat ellátása során nem korlátozzák az anyagmozgató/szállító berendezés  "eredeti" funkcióját, az áru/anyagtovábbítási funkciót.
Ezek a korszerű mobil mérlegek a helyhez kötött mérlegek szinte valamennyi "klasszikus" tulajdonságával rendelkeznek: pontosság, hitelesíthetőség, adatfeldolgozás, adattovábbítás, robbanásveszélyes környezetben történő alkalmazás szempontjából - néhány speciális eset kivételével - azokkal egyenrangúak.
Nálunk ezek a megoldások - a darumérlegek és talán a homlokrakodóba épített mérlegek kivételével - még kevésbé ismertek. Sok szakember nem is tudja, hogy szinte minden ipari/kereskedelmi mérlegelési feladatra létezik mobil mérleg.
Néhány járatos típus és azok elnevezései:
- Mérleges kézi raklapemelők (békamérlegek vagy raklapmozgató mérlegek): mérlegekkel egybeépített kézi mozgatású raklapemelő/mozgató/mérlegelő eszközök
- Targoncamérlegek: a gyalogkíséretű targoncákba épített mérlegek, a hidraulikus targoncamérlegek,  a mérleges villák - valamennyi utólag is beépíthető vagy felszerelhető bármely targoncára.
- Darumérlegek: bármely daru horga és a megemelendő/mérendő áru közé akasztható szerkezetek
- Homlokrakodókba épített mérlegek: ömlesztett anyagok teherautókra történő felrakása közben mérik és összegzik a felrakott anyagot
- Jármű fedélzeti mérlegek (on-board mérlegek): a mérleg a jármű alvázába vagy  emelőszerkezetébe van beépítve, tehát a rakományt folyamatosan méri emelés/szállítás közben is.

A mobil mérlegek legfőbb alkalmazási területe (nyugat-európai  és  USA adatok szerint) a logisztika, de a különböző termelési folyamatokban (darabszámlálás, termelés-irányítás, anyag-komponensek összemérése/kiadagolása stb.) vagy leltározásnál is rohamosan terjed alkalmazásuk.
A mobil mérlegek alkalmazása felfutó ágban van: Európában  évente 13000 db mobil mérleget vásárolnak.

 

Időmegtakarítás a raklapon szállítandó tömeg mérésével

Raklapot mozgatni és mérni egyidejűleg - a leghatékonyabb megoldás. Azonnal lehet tudni, hogy a beérkező szállítmány hiánytalan-e, vagy pl. mennyi alapanyag maradt a raktárban kiszállítás után.
De hogyan is oldható ez meg? Az egyik legnagyobb mobil mérleg gyártó, a RAVAS holland cég gyárilag beépíti a mérlegcellákat az e célra előkészített  kézi raklapemelők villáiba (Savar 2100/4100/6100 vagy RolliPond) - legegyszerűbb, egyben legolcsóbb típusánál (RAVAS 1) pedig magának a megterhelt raklapemelőnek a deformációját méri egy adott ponton. A mérleg kijelzője azonnal megmutatja a megemelt raklap tömegét. Az egyes mérések összegezhetők. A beépített nyomtató (opcionális) rögzíti a tömegértéket egy mérlegjegyen. Ezeknek a mérleges kézi raklapemelőknek legpontosabb változatai hitelesíthetők, így  alkalmasak a mérés alapján történő számlázásra is.
Ha szállítás közben mérnek, a mobil mérlegelés alig vesz igénybe időt.
A mérlegelés menete mobil mérleggel:
- vigye a mérleges raklapemelőt a raklaphoz,
- emelje - és emelés közben mérje meg a raklapot, egy gombnyomással regisztrálja a mérés eredményét, majd
- raktározza el a raklapot.
Helyhez kötött mérleggel:
- vigye a raklapemelőt a raklaphoz,
- emelje meg a raklapot,
- vigye a mérleghez,
- helyezze azt a mérlegre,
- mérjen és regisztrálja a mérés eredményét,
- emelje fel újra a terhet,
- szállítsa el a mérlegtől és raktározza el a raklapot.
Az időkülönbség legalább másfél perc  raklaponként!
Másfél perc nem nagy idő, de a sokszor másfél perc időmegtakarítás tetemes költségmegtakarítást eredményezhet.
Egy cég (alkatrészeket gyárt a számítógépipar számára) naponta 250 raklapnyi árut szállít ki kereskedelmi központjából. A mérleges raklapemelővel végzett méréssel megtakarított másfél perc naponta 6,25 munkaórát jelent. Ez évente 220 munkanapot alapul véve 1375 munkaóra. Ha egy munkaóra költsége 800.-Ft, akkor az éves megtakarítás 1100.000.-Ft.
Egy mérleges raklapemelőn naponta 60-80 raklapot lehet megmérni, tehát négyre van szükség a napi 250 raklap kapacitás eléréséhez. Egy mérleges raklapemelő (ára kb. 600.000.-Ft) átlagos élettartama 8 év, így az éves értékcsökkenés évente kb. 75.000.-Ft, ami 300.000.-Ft a négy raklapemelő esetében. Ez 800.000.-Ft  költségmegtakarítást jelent évente!
A mobil mérlegek növelik a hatékonyságot más raktári tevékenységek esetében is, mint pl. a bejövő áru ellenőrzése. A hiányos szállítmányok a közvetlen anyagi veszteségen túlmenően további kellemetlen következményekkel járhatnak, mint pl. ha alapanyaghiány miatt kénytelen leállni a termelés. A mobil mérlegek segítségével a hiányos szállítmányok már a bejárati ajtónál fölfedezhetők, a szállítóeszközről történő lerakodás közben.
A mobil mérlegekkel időt lehet megtakarítani a rakomány összeállítása során is.
Ha ismert a felrakott áru össztömege, megelőzhető a teherautók túlterhelése is.
Az ilyen faladatok kitűnően elláthatók pl. a targoncákba épített, igen kedvező árú hidraulikus targoncamérlegekkel, melyek legkorszerűbb változata - az RCS-PLUS - 0,2 %-os (!) pontossággal mér.

 

Tudni mekkora mennyiség van raktáron: hatékony raktárkészlet nyilvántartás

Folyamatos üzemnél, a keverékek készítésénél pl. az egyes komponensek raktáron lévő mennyiségének pontos ismerete nélkül - ha az csak becsléseken alapul - nem biztosítható a kényszerleállás nélküli termelés.
Nézzük pl. egy cég gyümölcsjoghurt gyártását. A keverési szakaszban a joghurtot raklapemelőkön odaszállított tartályokból vett gyümölcskoncentrátummal keverik össze. A különböző ízeket ízenként egy tételben készítik el, majd mindegyik tétel összeállítása után a maradék gyümölcskoncentrátumot visszaszállítják a raktárba.
Eleinte becsléssel állapították meg, hogy mennyi gyümölcskoncentrátum maradt még a visszaszállított tartályban, melynek következtében a folyamatosan termelő gyártósoroknak néha le kellett állni, mert a tartályok hamarabb kiürültek, mint azt becsülték.
Jelenleg a gyümölcskoncentrátumot tartalmazó tartályokat mérleges raklapemelőkön szállítják, így a megmaradt gyümölcskoncentrátum mennyiségét is pontosan tudják.Szállítási díj megállapítása csomagszállításnál

Lengyelországban egy csomagszállító világcég  egy logisztikai problémával küzdött: a raklapon érkező "különleges" árut nem tudták lemérni a hagyományos raktári mérlegeken, egyszerűen csak azért, mert az túl sok időbe telt volna. Ezen küldemények  méretei miatt arra sem volt lehetőség, hogy a normál csomagok számára kialakított automata szállítószalagokon megmérjék és osztályozzák azokat. Ezért az ügyfelek által megadott  tömeg alapján számláztak.
A szúrópróbaszerű ellenőrzések azt mutatták, hogy az ügyfelek által megadott tömegértékek rendszeresen alacsonyabbak voltak, és ez komoly  bevételkiesést okozott.
A probléma megoldása érdekében a raklapszállító  targoncákat (összesen 27 db-ot a cég 3 raktárában)  hitelesített mérleges villákkal szerelték fel. A targonca kabinjában lévő kijelző műszerek adatátvitelre alkalmas kimenettel rendelkeznek; a terminál W-LAN vezeték nélküli hálózaton kommunikál a raktárkezelési rendszerrel.
A jelenlegi folyamat:
A targoncás leemeli a raklapot a teherautóról és az érkeztetési zónába szállítja, ahol a vonalkódos leolvasás történik. Az árun (raklapon) elhelyezett vonalkódról leolvasott és az adatfeldolgozó rendszerbe továbbított adatok a többi mellett a feladó által megadott tömegértéket is tartalmazzák.  Az időközben a targoncamérleggel megmért tényleges tömegérték a targonca azonosító kódjával együtt szintén az adatkezelő központba kerül: a mérlegelési  adat kiértékelése után, ha  szükséges, a rendszer módosítja a számlát.
Az emberi közreműködés gyakorlatilag csak a raklap (az áru)  és a targonca vonalkódjának kézi egységgel történő leolvasására korlátozódik.
A raklapok átlagos kezelési ideje korábban egy perc volt, a mérlegelés kevesebb, mint tíz másodperccel növelte meg ezt az időtartamot.
Ez esetben  a mérleges villák beruházási költsége rendkívül rövid idő - kevesebb, mint három hónap - alatt megtérült.

A világ egyik legnagyobb szállítási és logisztikai cége, hetente 134 millió csomagot szállít a világ 200 országába.
A megoldandó feladat ugyanaz volt, mint a fenti példában: a csomagáradatban egyre több a palettírozott, nagyobb terjedelmű áru, amelyeket nem lehet a szállítószalagokon kezelni és ezért nem tudták az útjukat követni az osztályozó központban alkalmazott automatikus eljárással. Helyhez kötött mérleget használva a különleges áruk megmérése ennél a cégnél is túl sok időbe került volna: sok általa szállított árura 24 órán belüli kézbesítést garantálnak.
Ennél a cégnél ezt a feladatot mérleges kézi raklapemelők segítségével oldották meg.
A palettákat egyenként lemérik a mérleges raklapemelőkön és azonosítják a vezeték nélküli vonalkód olvasó segítségével, ami egy tartóban található a kijelző mellett. Alfanumerikus kijelzőjén keresztül a kijelző műszer mutatja a kezelőnek, hogy vigye be az áru adatait. Tömeg, azonosító kód és méretek, együtt a dátummal és idővel, mind elraktározódnak a  kijelző műszer belső memóriájában. Minden különleges árut így mérnek meg és azonosítanak, mielőtt kiviszik a raklapemelőkkel, hogy továbbítsák azokat. A műszak végén a mérleges raklapemelőket egy kábellel a számítógéphez kapcsolják, és minden begyűjtött és tárolt adatot átvisznek a gépre,  melyek ezáltal bekerülnek a  normál adatforgalomba.

 

Mobil mérleg tendenciák

A teljesség igénye nélkül ismertetett néhány példából is látható, hogy igen sok tartalék rejlik a mobil mérlegek alkalmazásában.
A hordozható darumérlegek alkalmazása a technikai fejlesztés következményeként (elektronizálás, kis méretek stb.) az 1990-es évektől rohamosan elterjedt, és kevés kivételtől eltekintve gyakorlatilag kiszorította a beépített darumérlegeket (A Tamtron cég darumérlegeiből sok száz üzemel Magyarországon is).
A homlokrakodóba épített mérlegek gyártói közül néhány (pl. a már említett Tamtron cég is) már hitelesíthető változatot is kínál, komoly versenytársként fellépve az ömlesztett anyagok mérése területén  a hagyományos hídmérlegekkel szemben.
A jármű fedélzeti mérlegek "karrierje" az utóbbi néhány évben indult. Az általában műholdas flottakövetővel is felszerelt különböző szállítójárműveket szinte elképzelhetetlen mennyiségben látják el egyre pontosabb mérlegekkel: Finnországban több mint 200 tejbegyűjtést végző tartálykocsi alvázába van hitelesített mérleg beszerelve (9°-os ferdeségig hitelesen mér!). A különböző kialakítású hulladékszállító járművekbe szerelt mérlegek  a hulladékgyűjtő tartályok vagy konténerek egyenkénti mérését - és ezáltal a háztartások és/vagy üzemek által "termelt" hulladék elszállítási díjának tömegalapú számlázását - teszik lehetővé.
Nem szándékozunk azt a benyomást kelteni, hogy a mobil mérlegek előbb-utóbb teljesen kiszorítják a hagyományos, helyhez kötött mérlegeket. Azonban az a véleményünk, hogy megjelenésükkel és térhódításukkal gazdagítják a gazdasági életben  nélkülözhetetlen mérlegek választékát, és új alkalmazási lehetőségeket teremtenek: rohanó, állandó időszűkében szenvedő világunk tipikus termékeként egyre növekvő mértékben felelnek meg a felhasználók sokirányú  elvárásainak.
Tekintse meg alkalmazástechnikai példáinkat itt >>!
Mérlegelési problémáival forduljon szakembereinkhez, vázolja megoldandó feladatát, mi javaslatokat teszünk Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

STIHL láncfűrész, Viking fűnyíró >>

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Videók - 5.0 out of 5 based on 2 votes

SIS összeütközés-elhárító rendszer beépítése, beüzemelése a Hód-Mezőgazda Zrt. Manitou rakodógépébe

RAVAS - ProLine Touch raklap mérleg egységesített súlyponttal

SIS összeütközés-elhárító rendszer ipari járművekhez

Részt vettünk a 2014. január 29. és február 1. között megrendezett AGROmashEXPO, AgrárgépShow 2014 kiállításon, ahol bemutattuk többek között a Ravas targoncamérlegeket, mobil mérlegeket, darumérlegeket, mérleges raklapemelőket.

iForks targoncamérleg

 

RAVAS iForks targoncamérleg felhasználói útmutató videó

 

RAVAS és CubeTape - mobil méretmeghatározás és mobil mérlegelés

 

RAVAS iForks és CubeTape - bejövő szállítmány mobil mérése és mobil méretmeghatározása

RAVAS RCS PLUS targoncamérleg működése

 

Komissiózás elektromos raklapemelőbe épített mobil mérleggel

 

Komissiózás iForks targoncamérleggel

 

Leltározás RAVAS6100-as mérleggel: darabszámlálás referencia-mérleggel

Videó megtekintése »

 

Komissiózás RAVAS6100-as mérleggel: darabszámlálás referencia-mérleggel

Videó megtekintése »

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Megtakarítás mérleges raklapemelők és a targoncamérlegek használatával - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Időmegtakarítás = költségmegtakarítás! Akár 800.000.-Ft költségmegtakarítás évente!

Ha szállítás közben mérnek, a mobil mérlegelés alig vesz igénybe időt.

A mérlegelés menete mobil mérleg alkalmazásával:

- vigye a mérleges raklapemelőt (targoncamérleget) a raklaphoz,

- emelje – és emelés közben mérje meg a raklapot, egy gombnyomással regisztrálja a mérés eredményét, majd

- raktározza el a raklapot.

Helyhez kötött mérleggel:

- vigye a raklapemelőt (targoncát) a raklaphoz,

- emelje meg a raklapot,

- vigye a mérleghez,

- helyezze azt a mérlegre,

- mérjen és regisztrálja a mérés eredményét,

- emelje fel újra a terhet,

- szállítsa el a mérlegtől és raktározza el a raklapot.

 

Az időkülönbség legalább másfél perc raklaponként! Akár 800.000.-Ft költségmegtakarítás évente!

Másfél perc nem nagy idő, de a sokszor másfél perc időmegtakarítás tetemes költségmegtakarítást eredményezhet.

Egy cég (alkatrészeket gyárt a számítógépipar számára) naponta 250 raklapnyi árut szállít ki kereskedelmi központjából. A mérleges raklapemelővel végzett méréssel megtakarított másfél perc naponta 6,25 munkaórát jelent. Ez évente 220 munkanapot alapul véve 1375 munkaóra. Ha egy munkaóra költsége 800.-Ft, akkor az éves megtakarítás 1100.000.-Ft.

Egy mérleges raklapemelőn 60-70 raklapot lehet megmérni, tehát négyre van szükség a napi 250 raklap kapacitás eléréséhez. Egy mérleges raklapemelő (ára kb. 600.000.-Ft) átlagos élettartama 8 év, így az éves értékcsökkenés évente kb. 75.000.-Ft, ami 300.000.-Ft a négy raklapemelő esetében. Ez 800.000.-Ft költségmegtakarítást jelent évente!

 

SZÁMOLJA KI VÁRHATÓ MEGTAKARÍTÁSÁT!

A mobil mérlegek alkalmazása idő- és pénzmegtakarítást jelent.
Számolja ki!

A   =     Mérések száma óránként
B   =     Időmegtakarítás mérésenként
C   =     Munkanapok száma évente
D   =     Napi munkaóra
E   =     Bérköltség/óra Ft.-ban

Legyen egy raktárban átlagban óránként 3 mérlegelés. Minden raklapot kézi raklapemelővel egy hagyományos, helyhezkötött mérleghez kell vinni. Ez a folyamat 1 perc és 20 másodpercig tart; a mérlegelési folyamat önmagában 30 másodpercig (beleértve a leengedést, a raklapemelő kihúzását, a mérleg kezelését, a raklapemelő visszatolását, megemelést és a raklap visszaszállítását). További kb. 10-20 másodpercre van szükség, hogy a raklapot a mérlegen korrekt módon elhelyezzék. Mindezt egy mérleges raklapemelő (békamérleg, mérleges raklapszállító) alkalmazásával 20-30 másodpercen belül el lehet végezni.

 

Megtakarítások évente, forintban a mobil mérleggel megtakarított idő és a napi ill. óránkénti mérések számának függvényében

              250 munkanap évente, 8 órás munkanap, 1000.- Forint/óra bérköltséggel

 

 

Mérlegelések száma

P

 

 1x / nap

 5x /  nap

10x / nap

 25x / nap

 1x/ óra

 2x / óra

 5x / óra

 10x / óra

e

2,5

10.416.-

52.083

104.166.-

260.416.-

83.333.-

166.666.-

416.666.-

833.333.-

r

2,0

 8.333.-

41.666.-

 83.332.-

208.333.-

66.666.-

133.333.-

333.333.-

666.666.-

c

1,5

 6.250.-

31.250.-

 62.500.-

156.250.-

50.000.-

100.000.-

250.000.-

500.000.-

e

1,0

 4.166.-

20.833.-

 41.666.-

104.166.-

33.333.-

66.666.-

166.666.-

333.333.-

k

0,5

 2.083.-

10.417.-

 20.833.-

 52.083.-

16.666.-

33.333.-

 83.333.-

166.666.-

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
© 2022 PROMINENS KFT:. All Rights Reserved!